SONCE

ZNAMENJE DOMICILA: LEV
BARVE: ZLATA, RUMENA, ORANŽNA
VLADAR PETE HIŠE
DAN: NEDELJA
KOVINA: ZLATO
Sonce v natanko enem letu prepotuje ves Zodiak, zato je naš rojstni dan, hkrati tudi naš solarni povratek oziroma dan, ko se Sonce vrne v isto znamenje in na isto stopnjo, kjer je bilo na dan našega rojstva. Sonce je po tradiciji "gospodar dneva" in je tako kot Luna svetilo, le da nam Sonce sveti podnevi, Luna pa ponoči.
Sonce je kot gospodar dneva moški planet in predstavlja očeta, v horoskopu ženske pa tudi partnerja oziroma tip moškega, ki jo privlači. V astrologiji sta tako Sonce kot Lev, povezana s kraljevsko držo, veličino, sijajem, dostojanstvom in avtoriteto. Izrazito sončni ljudje po navadi izžarevajo močno energijo in vitalnost, ter se lahko pohvalijo z mnogimi pozitivnimi levovskimi lastnostmi - radodarnostjo, pogumom, samozavestjo, odločnostjo, poštenostjo, močnim značajem in odličnim zdravjem. Sonce govori o sebi in v horoskopu kaže osebnost, človeka kot posameznika. Kaže tudi pot v prihodnost, v tisto, v kar se mora posameznik kot osebnost razviti. Sonce je tisto, ki predstavlja osebno rast in razvoj. Opisuje zadeve, s katerimi se je moral ukvarjati vaš oče, saj Sonce opisuje očeta, kot osebo, ki v otroštvu skrbi za red in disciplino v domu in družini.
Kjer se nahaja Sonce v rojstni karti, želite biti živi in dejavni, tam želite biti poznani in prepoznani, tam želite zasvetiti v vsej svoji veličini, saj svetlobe Sonca ni lahko zasenčiti ali zamegliti.
Seveda pa slabo aspektirano oziroma šibko Sonce, prinaša ravno nasprotne lastnosti - nesramnost, nadutost, vzbujanje pozornosti za vsako ceno, nesamozavest in pomankljiv občutek identitete. Zraven sodijo tudi zdravstvene težave in pomankanje vitalnosti.
ČLOVEKOVO NAJGLOBJE BISTVO
Sonce kot vir življenja in svetlobe predstavlja naš dnevni svet, zavest in psihološke lastnosti. Ne glede na to, kako so v našem horoskopu položeni drugi planeti; Sonce simbolizira naš najglobji jaz, hkrati pa tudi cilj, h kateremu strmimo. Če človek v sebi zatira lastnosti svojega Sončevega znamenja, ne izžareva več osebosti, ampak živi v senci drugih, bled, brezvoljen in potrt. Nasprotno pa je človek, ki seva svetlobo svojega znamenja, srečen, uravnotežen in pomirjen s svetom. To se kaže tudi v Sončevem grafičnem simbolu - piki v sredini kroga, ki simbolizira točko zavesti, iz katere se je razvilo življenje.
SONCE IN ČLOVEŠKO TELO:
Sonce vlada srcu, vitalnosti, telesni zgradbi in hrbtu, zlasti pa hrbtenici. Izrazito sončni tipi - tako kot ljudje, rojeni v znamenju Leva imajo bodisi lepo postavo ali bodisi težave s hrbtenico. Poleg tega je Sonce pri moških vladar desnega, pri ženskah pa levega očesa.
KLJUČNE BESEDE POVEZANE S SONCEM:
Avtoriteta, dostojanstvo, drama, energija, moški, mož, napredovanje, oče, osebnost, pomembni ljudje, popularnost, posameznik, priznanje, sposobnosti vseh vrst, uspeh, ustvarjalnost, vitalnost, zavest, življenje.
ASTRONOMIJA
Sonce je prvo svetlobno telo. Navidezno sončno gibanje po ekliptiki skozi 12 znamenj določa, v katerem znamenju smo rojeni. Sonce je preprosta zvezda (plinasta masa) s premerom 1.392.000 km. Je srce sistema in predstavlja življenje in zavest.
SONCE V HIŠAH
Hiša, v katerih je Sonce, je življensko področje, kjer se udejanja oziroma najmočnejše izraža posameznikova osebnost. Interpretiramo jo skupaj s hišo, ki se začne v znamenju Leva.
SONCE V ZNAMENJIH
Znamenje v katerem je Sonce, nam pove na kakšen način se izraža temeljna človekova bit. Govori o kvalitetah življenske poti in o potencialih, ki jih posameznik v življenju lahko razvije.