MARS

ZNAMENJE DOMICILA: ŠKORPIJON,OVEN
VLADAR PRVE HIŠE IN OSME HIŠE (TRADICIONALNO)
BARVA: RDEČA
DAN: TOREK
KOVINA: ŽELEZO
Zaporedje planetov, kot jih vidimo z Zemlje, je Luna, Merkur, Venera, Sonce in Mars. Bolj ko je planet oddaljen od Sonca, daljša je njegova orbita; zato Mars potrebuje dve leti, da obkroži Zodiak. V tradicionalni astrologiji velja ta planet za manjši malefik, oziroma "slab" planet, saj je Mars ali Ares v grško-rimski mitologiji bog vojne.
Mars kot vladar moškega znamenja Ovna, bojevnika Zodiaka, nam pokaže, kako se vedemo v konfliktnih situacijah, koliko smo borbeni in kako pogumno se spoprijemamo z življenjem. Mars je hkrati tudi vladar ženstvenega in negativnega Škorpijona ter uteleša odločnost, zagrizenost in močan značaj tega znamenja.
SAMOZAVESTEN IN VZTRAJEN
Mars je po naravi samozavesten, napadalen in vedno pripravljen na spopad. Je pokazatelj naše energičnosti in vztrajnosti. Kot bog vojne vlada prepirom, spopadom, napadalcem in orožju
. Če je Venera povezana s spolnostjo na bolj prefinjen in uživaški način, gre pri Marsu za prvinski spolni nagon. In tam kjer je Venera mehka in počasna, je Mars oster in hiter; Venera se smehlja, Mars pa napada, prodira, zabada, reže... Vlada nožem in z njimi povezanim poklicem, od kirurga z skalpelom do mesarja s sekiro. V psihološkem smislu je ta planet pokazatelj jeze, ki v horoskopu kaže, zakaj se jezimo in kako se spopadamo z jezo. Slabo aspektiran Mars povzroča prepirljivost, prenagljenost, nasilnost, vojne, bitke, nesreče, požare in celo krutost, označuje pa tudi nekoga, ki se zlahka prestraši in se nikoli ne razjezi. Nasilnost je lahko prikrita in se izraža kot pasivna agresivnost in ustrahovanje šibkejših.
Po drugi strani pa ima dobro položen Mars mnoge pozitivne značilnosti Ovna, ter nakazuje drznega in pogumnega človeka, ki se zna brez strahu postaviti zase in za druge. Tak človek ni destruktiven, ker zna jezo izživeti na dejaven in konstruktiven način. Njegova dobra lastnost je tudi sposobnost, da stvari premakne iz nične točke ali pospeši neko delovanje. Ne mara dolgočasja ali počasnosti, saj ob njiju hitro postane nemiren.
Mars je planet rdeče barve, zato simbolizira jezo, strast in vročino v mnogih oblikah. Podobne so tudi z njim povezane rastline - trnaste, ostre in bodikave. Kjer se nahaja Mars v rojstni karti, kaže na izvor energije in pove, kam jo največ vlagate. Vlada znamenju Ovna in Škorpijona. Na višini je v znamenju Kozoroga. V izgonu je v znamenju Bika in Tehtnice. Na dnu je v znamenju Raka.

MARS IN ČLOVEŠKO TELO
Mars vlada glavi in nosu, povzroča poškodbe obraza in lobanje, glavobole, vnetje sinusov, nenadne hude bolečine, opekline, rane, mrzlice, izpuščaje, okužbe, vnetja...
KLJUČNE BESEDE ZA PLANET MARS:
Borbenost, brat, delovanje, grobost, hitrost, kriminal, moč, moški, nagon, napad, nasprotnik, navdušenje, nestrpnost, orožje, osvajanje, pogum, prepir, pretep, samozavest, seks, strast, tekmovanje, vzdržljivost.
ASTRONOMIJA
Mars je precej podoben Zemlji. Sonce obkroži v enem letu in 322 dneh. Njegov premer je 6750 km. Glede oddaljenosti od Sonca je takoj za Zemljo.
MARS V HIŠAH

Hiša, v kateri je Mars je področje življenja, kjer se največ potegujemo zase in kjer najbolj kažemo svojo moč osvajanja, kjer smo pripravljeni tudi tvegati in se uveljaviti.
MARS V ZNAMENJIH
Znamenje v katerem se nahaja Mars, nam kaže na kakšen način uresničujemo svojo potrebo po osvajanju tistega, kar si želimo. Kaže vsebine, ki nas motivirajo.