ASPEKTNE STRUKTURE

VELIKI TRIKOTNIK

Tukaj skupina treh trigonov povezuje planete na pozitiven in neproblematičen način. Taka aspektna skupina pomeni veliko notranjo trdnost, harmonijo in ravnotežje, ki pa se ne izraža vedno tudi navzvn. Še posebej je temu tako takrat, če v njem ni osebnih planetov in to predstavlja nekakšno spečo situacijo (človek je sam v sebi zadovoljen).

Taka aspektna struktura bo najbolje delovala, če bo podprta s kakšnim T-kvadratom, ki bo ustvarjal ravnovesje. Opozicija pa bo dodajala odločnost in pogum.

ZMAJ

Zmajsko strukturo sestavlja veliki trikotnik, ki se nadaljuje še z dvema sekstiloma in planet, ki je vpleten ima glavno težo. Okoli njega poteka večina življenjskega dogajanja. Zmaj sodi med najbolj produktivne aspektne skupine in kaže veliko notranjo motiviranost in hkrati tudi na dobro možnost zunanje manifestacije le-te.
T-KVADRAT

Sestavljata ga dva planeta v opoziciji, ki sta hkrati oba aspektirana s kvadratom na tretjega. To je zelo napeta in dinamična struktura. Planet na vrhu predstavlja strelovod, skozi katerega se vse dogaja. V določenih primerih pa taka struktura predstavlja tudi zavrtost, odvisno od celotne natalne karte posameznika. Če je kateri planet personaliziran T-KVADRAT deluje močneje.

VELIKI KRIŽ ALI VELIKI KVADRAT

Ta aspektna struktura ni pogosta, vendar pa je izredno močna. Sestavljajo ga štirje planeti v razdalji 90°, tako da oblikujejo dve opoziciji, ki sestavljata križ. Gre za velike napetosti, za katere ne najdemo pravega izhoda. Razpeti smo na štiri področja življenja, ki jih moramo enakomerno in stalno zadovoljevati, da bi lahko vzdrževali ravnotežje. Taki ljudje morajo vložiti veliko napora in truda v življenju in dobesedno delajo čudeže. Če se borijo tudi ogromno dosežejo. Zelo naporna zadeva. Precejšno vlogo ima pri tem vrsta kvalitete v kateri so planeti, zato ločimo še:

Kardinalni veliki križ je precej zaviralen, saj želi človek odpreti energijo, pa mu je preprečeno.

Fiksni veliki križ tukaj so ljudje zaradi trmoglavosti sebi najhujši sovražniki

Spremenljivi veliki križ pogosto povzroča zmedenost, saj se želi človek prilagoditi drugim, vendar mu to ne uspeva.

PRST USODE ALI BOŽJI PRST

To je stresna razporeditev planetov. Planet v opoziciji je hkrati v petšestinu z dvema drugima planetoma, ki sta v polsekstilu . Lahko rečemo, da struktura simbolično kaže pot oz. smer, ki naj bi jo človek našel ali izbral. Je pa taka struktura vir velikih stresov in tudi zdravstvenih preizkušenj v življenju. Predstavlja veliko nelagodnosti, brez vidnega in jasnega razloga.

STELIJ

S to besedo označujemo skupino planetov treh in več, v enem znamenju ali hiši. Na splošno planeti poudarijo značilnosti znamenja in hiše, ki je tako močno zasedena. Močni steliji predstavljajo tudi neravnovesje, ne le v sončnem sistemu (pogosto so vzrok potresov), ampak tudi v človeku samem.