LUNA

ZNAMENJE DOMICILA: RAK
BARVI: SREBRNA, BELA
VLADARICA ČETRTE HIŠE
DAN: PONEDELJEK

KOVINA: SREBRO
Čeprav je najpomembnejši dejavnik naše astrološke identitete Sonce, je zelo pomembna tudi Luna, ki od Sonca prejema svetlobo in je na nebu vidna kot enako velika krogla. Pravzaprav sta popoln par, kar dokazuje popoln mrk, ko se Lunina krogla natanko prilega Sončevi. Tu gre očitno za nekakšno dvovladje, saj imata obe svetili enako simbolično težo in šele skupaj sestavljata mogočno celoto. Luna je najhitrejše nebesno telo. Zodiak prepotuje v 28 dneh in se v vsakem znamenju zadrži približno dva dni in pol.
Luna ima kot gospodarica noči ženski značaj; predstavlja mater, ženo ter žensko na splošno. Na univerzalni ravni je to močan simbol ženstva in ženske energije, materinstva in plodnosti. Opisuje zadeve, s katerimi se je ukvarjala vaša mati in v povezavi s tem tudi težave in napore, ki jih je doživela in načine kako jih je premagovala. Od tega je odvisno mnogo stvari, ki vplivajo na vaše zgodnje življenje - otroštvo. Luna predstavlja mamo kot tisto osebo, ki hrani otroka, ga neguje in je ob njem, ko je ta potrebuje; skrbi torej za njegove osnovne potrebe. Zato Luna v karti predstavlja tudi naše primarne potrebe.
LUNARNI SIMBOLIZEM
Če je Sonce vladar našega zavestnega dnevnega sveta, je Luna povezana z našim nočnim svetom, ki mu vladajo podzavest, sanje in vse kar je skrito v senci.
Luna določa naša čustva, potrebe, nagonske odzive, instinkte, navade in preteklost. Razpoloženje, občutki in čustva nihajo, ter se pretakajo kot plima in oseka. Vsi ti občutki obstajajo v vsakem izmed nas in pogosto je njihov vpliv tako močan, da zasenčijo celo Sonce.
Luna govori o naših osebnih interesih, željah, potrebah, udobju, dotiku, intimi, rasti, plodnosti, materinstvu, domu in družini. Predstavlja potrebo po varnosti, ter o sposobnosti vživljanja v druge ljudi.
Kjer se nahaja Luna v rojstni karti, smo podvrženi čustvenim vzponom in padcem. Izraziti lunarni tipi ljudi imajo veliko pozitivnih rakovskih lastnosti, predvsem občutljivost in sposobnost skrbeti za druge, ter jih ščititi. Vlada vsem tekočinam, prodaji, plovbi in negovanju.
LUNA IN ČLOVEŠKO TELO
Lunin 28-dnevni ciklus sovpada z menstrualnim ciklom, njeno naraščanje in upadanje pa simbolizira spočetje, nosečnost in rojstvo. Ta vzorec je viden tudi v štirih Luninih fazah - prvem krajcu, mlaju, zadnjem krajcu in ščipu. Luna vlada želodcu in nagonskim reakcijam. Vlada tudi prsim, levemu očesu pri moških in desnemu pri ženskah.
KLJUČNE BESEDE POVEZANE Z LUNO:
Duša, občutki, izražanje čustev, emocionalnost, osnovne človeške potrebe, kuhanje, rojevanje, rojstvo, dajanje in sprejemanje, predanost, sočutje, dom, družina, hiša staršev, odnos do matere, otroštvo, otrok, spanje, postelja, povezanost, narava, rastline, živali.
ASTRONOMIJA
Luna je Zemljin satelit, v premeru meri 3473 km in je največji satelit v našem sončnem sistemu. Zemljo obkroži v 27 dneh, 7 urah in 43 minutah.
LUNA V HIŠAH
Hiša v kateri je Luna, pa pove kje se uveljavljajo naši čustveni vzorci.
LUNA V ZNAMENJIH
Znamenje v katerem je Luna, nam pove, na kakšen način doživljamo čustvenost in na kakšen način se izraža naše nezavedno, kakšni so naši čustveni vzorci (instinkt, reakcije, izkušnje iz preteklosti). Lahko je deležna določenih privilegijev, lahko pa je področje nestabilnosti in odvisnosti.