ISKANJE PRAVEGA PARTNERJA

Vsak, ki se bolj resno ukvarja z astrologijo, ve, da tako imenovana astrologija o stanju Sonca, torej razdelitev človeštva v 12 znamenj po stanju Sonca ni več vredna, kot za vsakdanjo poneumljanje ljudstva v raznih zabavnih medijih. Ker kot nas učijo v vseh trač revijah in časopisih, naj bi se osebe s Soncem v istem elementu (ognjena, zračna, zemljska, vodna) bolje razumele. Vse lepo in prav, vendar pa se nekaj časa dobro razumeti, je ena stvar, se privlačiti pa nekaj popolnoma drugega.
Da ugotovimo, kateri tip človeka nas tako zelo privlači, da se celo zaljubimo, je seveda potrebno malo bolj podroben pogled in na samo na ubogo znamenje Sonca. Najprej je potrebno preiskati lasten horoskop po raznih vidikih. Pri tem si je potrebno postaviti naslednja vprašanja:

S KOM SE SREČAM?
Sedma hiša
simbolizira vrata, skozi katero prihajajo druge osebe k nam. Vsak, s katerim stopimo v stik, mora najprej prekoračiti prag te hiše. Šele nato se odločamo, kateri hiši bomo dodelili to osebo. Če je to znanec iz službe, ga dodelimo 6. hiši, če iz tega nastane prijateljstvo 11. hiši, in če iz tega nastane ljubezenska afera, ga dodelimo k 5. hiši.

Planeti v 7. hiši opisujejo ta vrata bolj natančno. S Saturnom v 7. hiši imamo vrata Saturna. Pri tem ne pozabite nato, da temelji astrologija na razumevanju simbolov. To pomeni, da, če hoče nekdo prispeti k nam, mora najprej iti skozi vrata Saturna, s tem prinese teme Saturna v naše življenje. Če imate več planetov v sedmi hiši, imate več ovir, kjer morate prestopiti več vrat. Pri dveh planetih v konjunkciji v 7. hiši, so vrata ustrezno pobarvana simboliki teh dveh planetov. Če ima npr. nekdo konjunkciji med Uranom in Plutonom v 7. hiši, so teme, s katerimi se drugi z nami srečujejo, precej dramatične, ker pridejo k nam s precej globoko protislovnost. „Hočem te popolnoma zame, vendar ne morem ostati “ je morda sporočilo in nadaljuje z igro »pridi sem – pojdi stran«, ki prav res načenja živce.

Nekaj posebnega je Neptun v 7. hiši. Če odmislimo, da po navadi take osebe, ki prestopijo naša neptunska vrata, hodijo po svetu nekoliko neptunsko obarvano, z drugo besedo, sanjajo, ali vidijo v partnerju nekaj, kar sploh ni ali pa se pretvarjajo, da je vse v rožicah, ali pa ne stoji na trdih tleh in se raje skrivajo pred resničnostjo s preveč previsokimi pričakovanji o partnerju. Možno je tudi, da partnerja tako obožujejo, da ne vidi napake partnerja. Včasih je taka oseba lahko tudi zasvojena ali pa ima partnerja, ki je zasvojen ali popolnoma nezmožna sama urejati svoje življenje in se obesi na to osebo, od katere pričakuje, da ji bo to ta človek urejal. Tako se lahko zgodi, da privlači človeka z Neptunom v 7. hiši osebe, do katerih nima ožjega osebnega stika.
Če nimate planetov v 7. hiši, potem opisuje simbolika vladarja 7. hiše (vladar znamenja v katerem imate descendenta – torej tam, kjer meji šesta hiša s sedmo.) z aspekti ta vrata k zunanjemu svetu. Znamenje descendenta opisuje pri tem ozračje, ki vlada pri srečanju. Dvojček bo tako klepetal in bil bolj sproščen, Škorpijon bo pa fasciniran nad osebo, in se spuščal globlje v odnos. Včasih pa pripelje tudi usodna povezava do srečanja ali zveze, ki je pod drugačnimi pogoji sploh nebi začeli.
Primer:
Predpostavljamo, da ima oseba z imenom Marija descendent (DC) v Levu in Luno v Devici v 7. hiši. Da se lahko spušča v kontakt in odnos, je potrebno vzdušje velikodušnosti, suverenosti in „osebnost oblikovalni ukrepi (Lev = DC). Torej jo privlačijo samostojni in samozavestni moški, čigavo Sonce jo greje in se dobro počuti. Resni kandidati, ki se potegujejo za njeno naklonjenost pa prihajajo preko »luninih vrat« v Devico. S tem se pojavi dokaj kmalu pri odnosu do te osebe potreba po emocionalnosti. Verjetno ima ta moški težavo z materjo in bi rad, da ženska zanj skrbi na materinski način ali pa da prevzame v odnosu to vlogo. Za Marijo, ki ima Luno v 7. hiši, bi to pomenilo, da se tako sooča tudi z lastnimi emocionalnimi potrebami. Vendar pa ni vedno tisti, kar srečamo identično s tem, kar iščemo, nasprotno – ugotovimo, da nam spol ne ustreza. Ampak nadaljujemo z naslednjim vprašanjem.

KATERO PODOBO PARTNERJA IMAM ZAPISANO V SVOJI KARTI?
Kaj sploh iščemo v drugem, da bi se lahko zaljubili in ga vključili v našo sliko? Iskani del naše slike o partnerju je na prvi pogled popolnoma enostaven: V ženskem horoskopu si ogledamo stanje njenega Sonca in Marsa in pri moškem stanje Lune in Venere.

Partnerska slika iskanja v natalni karti ženske: Sonce kot simbol za življenjskega partnerja (zakonski mož, dolgoročni partner) in Mars kot simbol za ljubimca (začetni stadij odnosa)

Partnerska slika iskanja v natalni karti moškega: Luna kot simbol za življenjsko partnerico (soprogo, dolgoročna partnerica) in Venera kot simbol za ljubico (začetni stadij odnosa).

No sedaj, ko približno vemo, kaj potrebujemo, se zdi iskanje partnerja enostavno. Pa vseeno ni. Potrebno je še nekaj izkušenj o mnogo plastnih zvrsteh, ki opisujejo celotno zadevo bolj kompleksno.
Poglejmo si primer na izmišljeni osebi:
Pri ženski bomo najprej pogledali stanje Marsa...
Predpostavljamo, da ima Marija Mars v Ovnu v 3. hiši v opoziciji z Neptunom v Tehtnici in 9. hiši in v kvadratu k Soncu v Raku v 6. hiši. Kakšnega moškega išče?

Mars v Ovnu je zelo energičen, ki se zna uveljaviti. Moški, ki je opazen zaradi svoje aktivnosti in svojega impozantnega in glasnega značaja in vestjo o tem, kako lahko privleče druge, takega tipa Mariji gotovo ne bo ušlo, še več kot to, všeč ji bo. Njegovo dostojanstvo, ljubeznivost in bolj občutljivo in umaknjeno stran (opozicija Neptuna) bo šele spoznala kasneje. Morda pa je le mevža in ni za nobeno rabo, ko se pa redno razdaja. Z Marijinim kvadratom med Soncem in Marsom ima pa težave, zaradi česar ne bo zlahka pridobila svojega zaljubljenca (Marsa) v zakonsko stanje (Sonce). Ta dva tipa, Mars v Ovnu in Rak v Soncu, sta nezdružljiva. Razmišlja, če ne bi bilo bolje si izbrati nekoga, ki je skrben mož doma in morda vsake toliko časa kakšnega strastnega tajnega zaljubljenca (Neptun)? Torej mora še vedno naprej iskati nekoga, ki ima vse te lastnosti v sebi. Dalj časa, ko bo njeno iskanje neuspešno, toliko bolje se bo zavedala vzorca njenega iskanja in s tem pripravljena opustiti projekcijo. Saj se na koncu odziva Marijina konstelacija lastni notranji razdvojenosti med željo po energičnem dejanju na zunaj in prijetne varnosti ob domačnem ognjišču.

MOČNA IN ŠIBKA POZICIJA PLANETOV
Pri pogledu na karto je treba glede iskane podobe partnerja biti pozoren na pozicijo planetov Sonca, Luna, Marsa in Venere v znamenjih. Čeprav morda redkokdaj upoštevajo vplive, kot je na primer to, da je nek planet doma, izgnan in tako naprej, pa nudi tak pogled dodatne pomembne informacije, ker, če ima na primer nek moški luno v Kozorogu in Venero v Škorpijonu, potem sta izgnana, kar pomeni, da so njegovi odnosi do žensk bolj težavni in je v takem primeru lažje razumeti določeno vedenje. Medtem ima moški z Luno Biku (zvišano stanje) in Venero v Tehtnici (dom Venere) bolj sproščen odnos do žensk, kar precej olajša odnos.
Pomemben je tudi korak študij aspektov Sonca, Lune, Venero in Marsa. Ti najbolje opisujejo teme nezavedno iskane osebe natalni karti. Torej bo moškega z Luno v Raku v konjunkciji k Uranu privlačila popolnoma drug tip ženske kot, če bi imel Luno v Raku v sekstilu s Saturnom. Sonce v Ribi v opoziciji z Uranom in Plutonom daje ženski popolnoma drugo sliko, kot tistim ženskam, kjer je Sonce v Ribi brez aspektov. Napeto aspektiran Mars in harmonična pozicija Sonca pri ženski daje namig, da bo pri njej vsak začetek zveze povezano z veliko težavami, ki pa bo kasneje, ko bo zveza že ustaljena, pojenjala.
Na tem mestu je potrebno poudariti, da so konkretne slike o zaželenem partnerju, tiste, ki jih radi in zlahka na vzven projiciramo, nazadnje le vzorci, ki jih nosimo v sebi. Do te mere, kolikor se s temi vzorci soočamo in na njih delamo, rešimo postopoma naših (možnih) partnerjev in partneric od naloge, da so s svojim življenjem zgled za našo lastno pozicijo planetov in nam te spet držijo ogledalo pred nosom.