ZNAMENJA ZODIAKA

Od kod imamo znamenja?
Ko ponoči dvignemo pogled v nebo, vidimo vse povsod na nebu zvezde, posebno v bližini navidezne poti sonca okoli Zemlje vidimo "posebno" razporejenost zvezd ali fiksne konstelacije. Fiksna konstelacija pomeni, da je oblika zvezd in njihova razporejenost vedno enaka. Ta ozvezdja imenujemo 12 znamenj. Razporejeni so na nebi tako, da oblikujejo navidezni pas ali trak okoli zemlje - vsaj od zemlje je tako videti. Ta trak leži na poti sonca okoli Zemlje. Razteguje se okoli 9° zgoraj in spodaj od ravnine, kjer potuje sonce (ekliptika). Pred leti so jih ljudje poimenovali "ozvezdja", vendar pa ne vse. Tista ozvezdja, ki ležijo na tem krogu oz. 360 stopinj tega zvezdnega pasa poznamo danes pod imenom znamenja, med katerimi spadajo Oven (24°), Bik (36°), Dvojček (28°), Rak (21°), Lev (35°), Devica (46°), Tehtnica (18°), Škorpijon (31°), Strelec (31°), Kozorog (28°), Vodnar (25°) in Ribi (38°).
Zakaj se uporablja v astrologiji za vsako znamenje le 30 stopinj?
Astrologi prištevajo poti sonca velik pomen, že zaradi posebnega fenomena letnih časov. Da bi sploh lahko določili kje sploh stoji sonce, luna in ostali planeti, so potrebovali trdno merilo, na podlagi katere so lahko uvrstili planete in sončni sistem, ki so jih opazovali od zemlje. Kot merilni pas so vzeli idealni tipični krog (360 stopinj). In jih razporedili na 12 enakih delov po 30 stopinj. To je na prvi pogled nerazumljivo, kajti kakor smo prej omenili, "posebna ozvezdja" niso razdeljene tako kot jih danes astrologija razvrsti - namreč po 30 stopinj. Še bolj pa se čudimo, če izvemo, da so dali tem ozvezdjem imena živali - govorimo o 12 znamenj zodiaka. To je in še vedno pripelje do kritičnih izjav, da astrologija nima pojma o astronomiji in da ima tu napako. Kako si lahko potem ta pojav razlagamo? Po eni strani je današnja astrologija prevzela znanosti iz tisočletja, kar še vedno daje dobre rezultate. Že od nekdaj se je uporabljal krog in razpored 12 delih po 30 stopinj kot duhovno merilni pas. V antiki so tako lahko določene arhetipe lažje določali in uvrstili. Vzorec in tolmačenje na tak način se je obnesel, zato se še danes uporablja isti sistem.
Preciznost
Preciznost je velikokrat tarča kritike, kajti dejstvo je, da se fiksna ozvezdja premikajo v 100 let za 1,4°. S tem se je premaknila tudi spomladanska točka. Astrologija trdi, da ta premik nanjo ne vpliva, kajti krog je le duhovni merilni pas, ki nima nobene povezave z današnjim stanjem ozvezdja. Raziskave po sistemu najnovejšega stanja neba, zaradi napačnih rezultatov ni bilo možno prevzeti.
Kako je treba praviloma uporabiti znamenja
Pogosto je opaziti, da vzamejo ljudje enostavno znamenje rojstnega dne, torej Sonce, preberejo značilnosti tega znamenja in večinoma nato ugotovijo, da jih znamenje ne opisuje pravilno. Jasno, da ne! Kajti če bi bila astrologija tako enostavna, bi lahko vrgli vse ljudi tega v dvanajst košov (12 znamenj).
Zavedati se je treba, da so lastnosti vsake opisane z VSEMI DVAJNAJSTIMI ZNAMENJI, HIŠAH PLANETI IN ASPEKTI. Branje zgolj lastnosti znamenje v katerem stoji sonce, ne bo vam dalo nikoli zadovoljivih odgovorov pri raziskovanju svojih posebnih ali celo unikatnih značilnosti. Odkrivanje vseh the informacij iz vseh teh 12 področij, daje celotno sliko o vaših lastnostnih.

Torej če bi želeli na primer izvedeti o ...
  • o svoji zunanjosti in kako gledajo drugi na vas pri prvem vtisu, si boste prebrali značilnosti tistega znamenja, kjer stoji ascendent. Če ga ne poznate ali ne veste v katerem znamenju stoji, si preberite rubriko »Izračun Ascendenta«.
  • o načinu vašega razmišlja oz kaj je pri razmišljanju vedno v ospredju, boste prebrali tisto znamenju, v katerem stoji planet Merkur, ter upoštevali tudi znamenje 9. hiše (to daje prvi splošen vtis).
  • o vedenju, ko ste zaljubljeni si bomo ogledali znamenje v 5. hiši, ter kasneje upoštevali planete v tej hiši, ter povrh tega še Venero, Marsa, Luno in Sonce, aspekte in kakovost.
  • o tem s čim se nekdo poklicno ukvarja, si bomo ogledali znamenje v 2., 6., 9. in 10. hiši. Znamenje 2. hiše (s čim služi denar in prirojene talente), 3. hišo (kakšno je bilo njegovo osnovno izobraževanje), 9. hišo (za višjo izobrazbo) in 10. hišo (kje namerava uspeti). Na koncu opisuje znamenje v 6. hiši delovno okolje, izvedeli bomo katere predmete ima ta oseba pogosto v roki, ter izvedeli bomo poklicna področja in znanosti, ki jih vpisuje tisto znamenje 6. hiše - kar daje le prvi vtis o njegovem poklicu. Dodatne informacije dajejo še planeti in aspekti.
  • kakšen tip človeka nekoga privlači, si boste pri moškem ogledali znamenje 7. hiše, planete in aspekte 7. hiše in upoštevali znamenje v kateri stoji Venera in Luna. Pri ženski pa znamenje 7. hišo, planete in aspekte 7. hiše in znamenje Marsa in Sonca, ter njihove aspekte... in tako naprej za vse osebnostne značilnosti in konkretna vprašanja.
... in tako naprej za vse osebnostne značilnosti in konkretna vprašanja.