VENERA

ZNAMENJE DOMICILA: BIK, TEHTNICA
VLADAR DRUGE IN SEDME HIŠE
BARVA: ZELENA, BELA
DAN: PETEK
KOVINA: BAKER
Venera je kot jutranja ali večerna zvezda vidna le tik pred sončnim vzhodom, oziroma takoj po sončnem zahodu. V tradicionalni astrologiji se imenuje mali benefik, oziroma mala sreča. Tako kot Merkur se tudi Venera nahaja med Zemljo in Soncem, od katerega ni nikoli oddaljena več kot 46 stopinj, zato je tudi v horoskopu v istem znamenju kot Sonce, če ne, pa vsaj v sosednjih dveh znamenjih.
V grški mitologiji je Venera, boginja ljubezni - Afrodita, iz njenega imena pa izhaja samostalnik "afrodizijak", ki pomeni spolno poživilo, pa tudi pridevnik "veneričen", ki dobesedno pomeni spolno vzdražljiv. Venera je ženski planet in vlada svetu ljubezni in želja. Po njeni zaslugi začutimo veselje, vznesenost, poželenje in užitek v spolnosti. Venerejanski tipi so ponavadi odlični ljubimci, ki pa znajo uživati tudi v lepoti, umetnosti, glasbi in dobri hrani. Venera vlada čutnosti in zemeljskim užitkom, ki jih odkrivamo z tipom, okusom, vonjem, vidom ter sluhom. Venera je v določenih pogledih ravno nasprotna Merkurju, saj so naša telesna poželenja odziv na naše potrebe in želje in nikakor niso posledica analitičnega razmišlanja. Pravzaprav so naše najmočnejše želje praviloma v nasprotju z zdravo pametjo, saj vsi vemo, kako težko je prepričati zaljubljenega človeka. Venera vlada druženju, srečanjem, zarokam, porokam in vsakovrstnim zvezam, govori pa tudi o naših ljubeznih zunaj romantičnih zvez, na primer o družini in tesnih prijateljih. Venera še posebej vlada ženskam, kar ponazarja njen grafični simbol ženskosti. V horoskopu moškega je Venera pokazatelj tipa ženske, ki ga privlači.
LEPA IN LJUBEČA
Venera kot mala sreča vlada lepoti, njeni fizični atributi pa so dober videz, lepota, ljubkost, mehkoba, zaobljenost in nagnjenost k debelosti. Seveda vlada tudi lišpanju, kozmetiki, parfumom, nakitu in vsakovrstnemu okrasju. Osebnostno pomeni Venera ljubečo in prijazno naravo oziroma miroljubnega, ljubeznivega in včasih lenega človeka. Ni treba posebej poudarjati, da je Venera tudi vladarica zabave in užitkov.
VENERA IN ČLOVEŠKO TELO
Venera vlada grlu in ledvicam, pa tudi sladkorju v krvi (sladkorna bolezen). Povezana je tudi z spolno prenosljivimi boleznimi.
KLJUČNE BESEDE POVEZANE Z VENERO
Čutnost, dober okus, diplomacija, družabnost, dvorjenje, erotika, harmonija, hči lepote, ljubezen, ljubimka, luksuz, nevesta, nežnost, odnos, partner, prijaznost, sladko, šarm, umetnost, uravnoteženost, zadovoljstvo, moda, izravnava nasprotij, čutne zaznave, očarljivost, veselje, sposobnost uživanja, predstave o vrednosti in zavedanje vrednosti, postopanje z materijo (posest).
ASTRONOMIJA
Venera je drugi najbližji planet Soncu, poleg Sonca in Lune je najsvetlejša od vseh planetov. Vidna je z prostim očesom, njen premer meri 6.000 km, Sonce obkroži v 225 dneh. Je jutranjica ali večernica - odvisno ali je pred ali za Soncem. Venerina posebnost je, da se od Sonca nikoli ne oddalji za več kot 46 stopinj.
VENERA V HIŠAH
Hiša, v kateri je Venera, kaže na življensko področje, ki je ključnega pomena za razvoj lepih stvari in naših vrednot. Gledamo jo vedno s hišo, ki se začne v znamenju Bika ali Tehtnice.
VENERA V ZNAMENJIH
Znamenje, v katerem je Venera, nam pove, kakšne so vrednote posameznika, ki jih razvija, kaj ceni, kakšne kvalitete skuša uveljaviti v medčloveških odnostih in kakšen je njegov umetniški in ljubezenski okus. Kaže tudi naš odnos do drugih in na obnašanje pri druženju z ljudmi, veselje do navezovanja stikov in družabnost. Obremenjena Venera v horoskopu ne nakazuje le problemov v odnosih, ampak pogosto tudi finančne težave.