SINASTRIJA - ASTROLOGIJA PARTNERSTVA

Primerjava dveh natalnih horoskopov se imenuje sinastrija. Nastala iz grškega syn (skupaj) in astron (zvezda). Ta metoda je najbolj znana in največkrat uporabljena na področju partnerske astrologije.Da jo lahko uporabimo, potrebujemo najmanj dve natalni karti, čeprav poznamo slično metode tudi že pri delu s tranziti in progresijami in radiksom. Tudi tukaj primerjamo dva horoskopa.
Da lahko pokažemo kako postopoma pri primerjavi dveh natalnih kart, si moramo predstavljati, da ima izmišljena oseba Marija partnersko zvezo z osebo kateri je ime Matjaž. Običajna praksa pri sinastriji je, da se vzame Marijino natalno karto in se vnese v zunanji krog podatke njenega partnerja, da lahko potem znotraj horoskopa raziskujemo aspekte med obema partnerskima horoskopoma. Vendar se pa primerjava horoskopov začne že prej...

PODOBA O ZAŽELENEM PARTNERJU - primerjava dveh horoskopov
Najprej položimo oba horoskopa eden poleg drugega. Tematsko bi morala biti Marijina podoba o partnerju vsebovana tudi v Matjaževem horoskopu. Pa si oglejmo, če je res tako:

V Marijinem horoskopu je Sonce v Raku Sonce v aspektu T-kvadrat z Marsom in Neptunom. Njena podoba o zaželenem partnerju ima močne neptunske poteze, ker sta Sonce in Mars v napetem aspekti z Neptunom. Pričakovati je, da se bo tistemu moškemu zdela Marija privlačna, ki ima v natalni karti poudarjeno znamenje Ribi ali Neptuna. Matjaž ima Neptuna na ascendentu in konjunkcijo k Soncu v 12. hiši. Ta dominantni Neptun bi gotovo zadostoval, da bi mu bila Marija všeč, vendar ima tudi Marsa in Luno v znamenju Ribi. Morda se ji bo zdel Matjaž čez nekaj časa preveč občutljiv in težko dojemljiv, ker ima Marija Mars v Ovnu in njeno Sonce je v šesti hiši. Malo več prizemljenosti se bo vseeno zaželela od njenega partnerja, čeprav kažejo njeni aspekti k Neptunu, da tudi zanj ni lahko integrirati Neptuna v njeno življenje.
Pri Matjažu pa simbolizira njegova podoba o zaželeni ženski Luna v Ribah in v opoziciji k Jupitru, ter Venera v Devici v opoziciji k Marsu. Poudarek podobe o zaželenem partnerju izraženo s planetoma Jupiter in Neptun je možno najti brez problemov v Marijinem horoskopu. S Soncem v kvadratu z Jupitrom in Neptunom, ter vrinjenem znamenju Ribi v 1. hiši bi morala Marija njegovi sliki o zaželenem partnerju - senzitivni ženski (Ribi v Luni) - odgovarjati, saj si želi več svobode in pustolovščine (Jupiter), kakor mu je do sedaj dopuščalo dosedanje življenje. Marijina Luna v Devici se dobro ujema z njegovo Venero v Devici in njeno Venero v Dvojčku v sekstilu z Marsom ter z njegovo željo o poudarjeni Merkurjevi in Marsovi ljubici.
Če se ukvarjamo bolj intenzivno s »podoba o zaželenem partnerju« in slik v partnerskih horoskopih, dobimo vtis o tem, kaj zares ustreza. Po navadi je možno najti več analogij, potem pa lahko vidimo tudi faktorje, ki sploh ne ustrezajo. To kasneje vodi do konflikta, če si partnerja dopustita preveč svobode ali se preveč fiksirata eden na drugega. Nato ni možno vplesti manjkajoče dele v odnosih do drugih ljudi. Zato ni nujno, da eden od njih vara partnerja. Če Marija v njenem primeru ne najde ognjenega dela, ki ga on nje ne more nuditi, bi se lahko namesto tega ukvarjala s športom skupaj s prijatelji.

MNENJA ASTROLOGOV PARTNERSKE ASTROLOGIJE
V tem kontekstu je morda zanimivo izvedeti mnenja nekaterih svetovno znanih astrologov, ki se ukvarjajo s partnersko astrologijo, glede vprašanja katere konstelacije kažejo na ujemanje dveh oseb.

* Sonca obeh oseb morata biti skladna in ravno tako obe luni.
* Dobro je, če tvori Venero aspekt z Marsom ali če stojita vsaj v harmoničnih znamenjih. Najbolje pa je, če je sonce enega partnerja v konjunkciji z Luno drugega partnerja! Zadnjo trditev so zaradi razumevanja vlog, ki je bila še prisotna do sredine 70 let, smatrali za bolj problematično, ker bi v tem primeru ženska "nosila hlače ".
* Dovolj je, če sta Luna in Sonce povezana z trigonom. Posebno močno si želita partnerja priti skupaj, če je njena Venera povezana z njegovim Marsom in obratno, kar pa daje namig, da sta dokaj kmalu intimna.

HITRA MANJ ZANESLJIVA SINASTRIJA
Skladnost partnerjev glede znamenj naredimo lahko tudi brez točnih rojstnih podatkov. Pogled na efemeride zadostuje. Tako vidimo, da ima eden Mars v Levu, drugi pa Mars v Škorpijonu. Ker si stojita ta dva znamenja v kvadratu, lahko domnevamo, da partnerja ne bosta skladna pri dejanjih (Mars). Pri partnerjih, kjer stoji ena luna v kvadratu k drugi luni, astrolog po navadi priporoča, da naj se ne odločata za skupno življenje. V Marijinem in Matjaževem primeru stoji Marijino sonce v kvadratu k njegovim Soncu, Luna v opoziciji, Merkur v sekstilu, Venere v kvadrat. Če pa povrh tega še stojita Marsa tako neugodno, pri enemu v Ovnu, drugi ga pa ima v Ribah, potem ni velike skladnosti. Po kratkem pogledu na efemeride bi bil končen sklep negativen, ker ni skladnosti. Ujemala bi se le pri komunikaciji (Merkur), ker tvorita oba Merkurja Sekstil.

NATANČNA PRIMERJAVA HOROSKOPOV
Če pa bi radi malo bolj podrobno primerjali dva horoskopa, potem to zahteva že nekoliko več truda. Na koncu te primerjave bi lahko celo ugotovili nekaj več privlačnih točk med partnerjem A in B, ki pa omogoča oblikovanje bolj živahnega in izpolnjenega partnerstva. Oglejmo si torej kaj bi lahko s to tehniko ugotovili na sledečem primeru:
Če vrišemo faktorje horoskopa (planete in osi) partnerjev v zunanji krog okoli Marijine natalne karte (Marija znotraj), lahko začnemo s tolmačenjem sinastrije. Kar se pokaže na podlagi kotov (aspektov) med faktorji obeh partnerjev, je podoba energičnega toka med Marijo in Matjažem. Res je, da kvadrat med obema Soncema ne spada ravno v železni repertoar spopadov, če gre za to, ali in kako bo lahko v toku odnosa vsak od njiju razvil svojo individualno osebnost (Sonce). Ampak če vidimo, da stoji Matjaževo Sonce točno na njenem Jupitru in je še dodatno v konjunkciji k severnim luninem vozlu, dobimo namig, da jo bo on lahko zaradi njegove naklonjenosti podpiral na njeni razvojni poti. Obratno pa stoji njegov Jupiter v konjunkciji k njeni Luni, iz česar tudi lahko sklepamo, da je v tem odnosu optimističen in medsebojno podpirajoči osnovni ton.

1.KORAK
Če se zadevo lotimo korak za korakom, potem si moramo najprej ogledati v kateri hiše notranjenega kroga stoji ascendent in kje stoji Sonce v zunanjem krogu.
V našem primeru aktivira Matjaževo Sonce in ascendent Marijino 8. hišo. Kar pomeni, da bosta imela opravka s tematiko 8. hiše. To je posebno pomembno, ker ima Marija Pluta v 7. hiši. Ta pozicija opisuje, da bo Marija s tem partnerjem oziroma v tem odnosu doživela preobrazbo. Medtem govori ta pozicija tudi o krizah in sporov, povezano z oblastjo in nemočjo, dokler se ne bo soočala z njenimi potlačenimi deli 8. hiše. Pri tem ji lahko pomaga partner, čigavo Sonce in AC stoji v njeni 8. hiši.
Obratno stoji Marijin ascendent v Matjaževi 4. hiši in s tem aktivira tematiko te hiše (otroštvo, stanovanjske razmere), ki se ne zdijo ravno lahke (črna luna in Hironu v Vodnarju na dnu). To bi lahko bilo opozorilo na to, da ima Matjaž težke duševne rane in čustva neobstoječe varnosti iz časa njegovega otroštva. To pa v odnosu povzroča strah pred bližino in v morebitni nepripravljenosti do skupnega življenja. Njeno Sonce v njegovi 9. hiši potrjuje še enkrat Jupitrov poudarek, ki jih lahko opazimo, ko pogledamo na aspekte med Soncem in Jupitrom in med Lune in Jupitrom. Te aspekti bi nudili možnost, da bi lahko te stvari pod njenim vplivom premagal.

2. KORAK
Tu se osredotočimo na zasedbo planetov na glavnih oseh obeh partnerjev. Čimbolj so rojstni podatki nenatančni, tem bolj je potrebno upoštevati večji orbis, da se bo pri točnemu aspektu pokazala povezava. Konjunkcije osebnih planeten vključno z luninimi vozli ene osebe z glavnimi osmi druge osebe so najbolj očitni in močni znaki privlačnosti. Pa si oglejmo to pri Mariji in Matjažu.
Os Marijinega luninega vozla na Matjaževi osi AC - DC, zraven pa še njen Mars na njegovem descendentu priča o a privlačnosti, ki je prisotno tudi na drugih mestih karte in sicer oblikuje njeno Sonce kvadrat z njegovo osjo ascendenta - descendenta in njegove Sonce oblikuje trigon z ascendentom in to je to kar imenujemo klasičen "dvojni problem". Pri čemer ni pomembno, za katere planete gre, ampak bolj zato, da ugotovimo ali je sploh kakšna povezava z osi, ker so ta nezamenljiva posameznika.

3. KORAK
Na koncu ostane še pogled na ostale aspekte planetov obeh partnerjev. Čim več je v sinastriji harmoničnih aspektov, tem manj je napetosti. Čeprav menijo veliko astrologov, da je nekaj napetih aspektov zdravo za odnos, ker ti vsake toliko časa poživijo odnos. Taki aspekti dajejo opozorila na kaj je potrebno v partnerstvu paziti. Tako bi npr. konjunkcija med Neptunom Partnerja A in Merkur Partnerja B pokazala, da lahko nastanejo pogosto nesporazumi. Sicer pa napeti aspekti niso načeloma znak, da je odnos slab ali da ni vidika, da bi bila uspešna. Povedo le, da nikoli ne bo dolgčas v takem odnosu, in da je pač potrebno vložiti več truda.