RETROGARDNI PLANETI

Retrogradnost v astrologiji pomeni navidezno gibanje planetov, ki dajejo vtis, da so se ustavili (stacionaren) in se potem začeli pomikati nazaj (retrograden). Vsi planeti, razen Sonca in Lune so lahko retrogradni različno dolgo.

Zunanji planeti (Uran, Neptun, Pluton) vsako leto vsaj pet mesecev

Merkur: vsako leto 3-4 krat po 20 - 24 dni

Venera: vsako leto in pol po 40 - 43 dni

Mars: v dveh letih približno 60 - 75 dni

Retrogradnost planetov ima preoblikovalen vpliv. Povzročajo zaviranje, oviranje in časovne zakasnitve, upočasnitev in zavlačevanje. Tisti planetni princip, ki je v horoskopu retrograden, verjetno še ni bil prav razumljen in do tedaj ni bila izražena njegova destruktivna plat. Retrogradnost povzroča obrat navznoter. Vsak retrogradni planet vsebuje možnost velikega razvojnega potenciala, zato ga smatramo pozitivno.

Vpliv retrogradnih planetov na naša življenje se kaže predvsem v njihovem drugačnem izražanju. Lahko rečemo, da natalni retrogradni planet izraža sebe veliko subjektivnejše kot direktno gibajoč planet. Oseba je usmerjena v svojo notranjost in zdi se, da ji ni do zunanjega izražanja. Tako je v precejšnji meri zaposlena s svojim podzavestnim umom. Z retrogradnimi planeti so povezane tudi zakasnitve, ker ni tako neobičajno, da si oseba, ki ima veliko retrogradnih planetov v natalni karti, vzame več časa za odkrivanje svojih potreb in življenjskih ciljev. Taka oseba je sicer v svoji zgodnji razvojni dobi precej počasna in lena, vendar pa enkrat ko doseže psihološko zrelost hitro prehiti druge.

Če je retrogradni planet dispozitor vašemu natalnemu Soncu ali vladar vašemu Ascendentu, je njegov vpliv veliko večji. Na primer, če je vaše natalno Sonce ali Ascendent v znamenju Kozorog, ki mu vlada Saturn, in je vaš natalni Saturn retrograden, tedaj je njegov vpliv močnejši, ker vpliva na vaše Sonce in/ali vaš Ascendent. Nikoli ne pozabite, da so v natalni karti najpomembnejši svetili Sonce, Luna in Ascendent ter njihovi položaji v istem vrstnem redu.

Retrograden Merkur

Če je vaš natalni Merkur retrograden, boste v vaših razmišljanjih preudarnejši in manj podložni napakam zaradi vašega nagnjenja, da znova in znova premišljujete o stvareh, preden oblikujete dokončno stališče. Takšne osebe rade razčlenjujejo in nerade sprejemajo tuje mnenje. Očitna je posebna nagnjenost za poslušanje in vsrkavanje čim več informacij, kar jih dela spretne pri uporabljanju lastnih komunikacijskih potencialov. Zato pogosto kaže retrograden Merkur na genijalen intelekt in neobičajno briljanten um.

Vendar, če ima retrogradni natalni Merkur škodljive aspekte z drugimi planeti, tedaj izgleda, da nastopajo teškoče že pri učenju in razmišljanju o najpreprostejših težavah. Pri taki osebi so vidne komunikacijske težave in neodločnost.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v znamenju Dvojček ali Devica je vpliv retrogradnega Merkurja močnejši.

Retrogradna Venera

Retrogradna Venera v vaši natalni karti vpliva na vaše družbeno obnašanje in naklonjenosti. Ker govori Venera o sposobnosti dajanja in sprejemanja ljubezni, gre tu za odpor do odprtega ljubezenskega izpovedovanja. Gre za določeno plahost pri čustvenem izražanju in za docela pretirano sramežljivo držo.

Če je retrogradna natalna Venera v neharmoničnem aspektu z drugimi natalnimi planeti, kaže to na utesnjenost čustev in zadržano ljubezensko naravo celo do meje nezmožnosti pristopa k drugim osebam. Takšna oseba je lahko najsrečnejša v pobožnih (verskih) redovih, kjer se lahko posveti molitvi in osami.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Biku ali Tehtnici (ki jim vlada Venera) je ta vpliv še močnejši.

Retrograden Mars

Retrogradni Mars v natalni karti precej zmanjšuje aktivnost in samozavest osebe. Sicer ste sposobni se uspešno spoprijemati z vašimi težavami in cilji, vendar na dokaj neprav način.

Retrogradni natalni Mars v slabem aspektu z drugimi natalnimi planeti je vzrok za nizko seksualno naravo. Oseba je nagnjena zadrževati jezo, “usteklenjena” čustva pa prispevajo k razvoju telesnih bolezni. Tako pri moških kot ženskah kaže prizadet retrogradni Mars na frigidnost (impotenco).

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Ovnu ali Škorpijonu (ki jim vlada Mars) je ta vpliv še močnejši.

Retrograden Jupiter

Oseba z retrogradnim Jupitrom v natalni karti je lahko obdana s preveč dobrimi stvarmi, in njena predobra sreča (usoda) lahko pravzaprav zaustavi njen napredek in uspeh. Zaradi pretiranega teka ima lahko le probleme s preobilno telesno težo. Do uspeha lahko pride na račun neuspešnosti drugih, ker ima dober smisel za predvidevanja. Njeno podzavestno vedenje jo običajno vodi k uspehu v materialnem svetu.

Retrograden natalni Jupiter v slabem aspektu z drugimi natalnimi planeti govori o potratni (ekstravagantni) ali zelo sebični osebi. V skrajnih primerih kaže tudi na skopuštvo. Prizadet retrogradni Jupiter je lahko vzrok slabe sreče in majhnega življenjskega napredka.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Strelcu ali Ribah (ki jim vlada Jupiter) je ta vpliv še močnejši.

Retrograden Saturn

Retrograden natalni Saturn v vaši natalni karti govori o potrebi po samodisciplini. Oseba čuti čezmerni strah pred oblastjo ali se upira oblasti. Pravtako ima lahko močne predsodke in celo duševne motnje.

Retrogradni natalni Saturn v slabem aspektu z drugimi natalnimi planeti lahko zadrži ali celo prepreči življenjski uspeh in poklicno napredovanje. Osebi lahko prinese tudi ogromne odgovornosti, zaradi katerih je tako obremenjena, da ji življenje daje malo zadovoljstev. Počuti se lahko tudi precej obupano, kar pa lahko spodkopa še najbolj vzvišene ambicije.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Kozorogu ali Vodnarju (ki jim vlada Saturn) je ta vpliv še močnejši.

Retrograden Uran

Retrogradni natalni Uran kaže na sposobnega (močnega) upornika, večkrat na upornika brez pravega povoda. No kljub temu pa je lahko ta izredna ustvarjanost uporabljena tudi na zelo pozitiven način. Oseba širi svoje obzorje in poglede pri druženju z osebami z enakimi (posebnimi) interesi.

Retrogradni natalni Uran v slabem aspektu z drugimi natalnimi planeti kaže na osebo s precejšnjimi samouničevalnimi nagnjeni, ki se počuti nespoštovano in ki se stalno trudi prikloniti in obrniti druge k nepravovernem razmišljanju.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Vodnarju (ki mu vlada Uran) je ta vpliv še močnejši.

Retrograden Neptun

Retrogradni natalni Neptun daje osebi večjo praktičnost in manj sanjaških značilnosti. Torej kaže pravzaprav na vrlino oz. na sposobnost osebe, da stoji trdno in stabilno na tleh. Z zanašanjem na svojo intuicijo in navdihe je sposobna priti tudi do dobitkov.

Retrogradni natalni Neptun v slabem aspektu z drugimi natalnimi planeti kaže na nesposobnost jasnega razmišljanja, ker je um stalno zmeden. Seveda se lahko zaradi tega oseba odloča za nore ali celo nevarne izbore.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Ribah (ki jim vlada Neptun) je ta vpliv še močnejši.

Retrogradni Pluton

Retrogradni Pluton v natalni karti kaže na ogromno energijo in ustvarjalno moč volje. Oseba je naravni upornik, ki se bojuje proti veljavnemu redu in se upira družbenemu (kolektivnemu) pritisku. Svojo zasebnost ščiti silovito in nikoli ne spreminja svojih zamisli, enkrat ko jih sprejme. Poseduje obnoviteljske moči skozi celo življenje.

Oseba z retrogradnim natalnim Plutonom v slabem aspektu z drugimi natalnimi planeti postaja uničujoča in nasilna prevratniška sila. S takšno osebo je zelo težko živeti na enakopravnih osnovah.

Če imate vaše Sonce ali Ascendent v Škorpijonu (ki mu vlada Pluton) je ta vpliv še močnejši.